Fakta om Kina

Go down

Fakta om Kina

Poste by Admin on Ons Feb 23, 2011 2:35 pm

Hovedstad: Beijing

Folketall: 1 330 141 300

Størrelse: 9 571 300 km2

Styreform: Republikk

Religon: Buddhisme, Islam, Konfutsianisme Taoisme, Kristendom (liten grad)

Statsoverhodet: President.

Nasjonaldag: 1-2 oktober

Næringsliv: Industri og jordbruk.

Valuta: yuan

Eksport: Tekstiler, mineraler, elktroniske produkter, landbruksprodukt, Biler

Import: maskiner, korn, jern.

Kina

Kina ligger på østkysten av Asia, som vender mor sør og øst-kinahavet. Kina er verdens mest folkerike, og verdens tredje største i areal. I vest områdene ligger høylandet, mens i øst ligger det et mer sleppelandskap, samt åser. I sør-vest og vest ligger et landskap dominert av de Tibetanske høgslettene. Verdens høyste fjell Mount Everest (8846 m.o.h), som ligger på grensa mot Nepal. Sør i landet ligger det store elvesystemet Huang He og chang Jiang, på de store lavlandsområdene.

Beijing (peking fra gammelt)

Hovedstaden ligger nord-øst i landet, og ble hovedstad i Kina i 1949. Her bor 9 millioner mennesker. Byen er betegnes som en skjønnhet, og i visse områder kan man virkelig oppleve gamle kina, da den står omtrent stille i den utviklingen landet ellers har hatt.

Befolkning

1,3milliarder mennesker bor i Kina, og dermed utgjør det desidert mest folkerike landet i Verden. 90 % av folket er blant det kinesiske han folket. Siden folketallet er så voksende og stort, har regjeringen innført en ett-barns politikk. Hvor de som bare får et barn blir premiert.

Styreform:

Kommunist pratiet styrer i landet. Den nasjonale kongress, som kommunistpartiet leder, står som øvesrte myndighet. De møtes en gang i året, og velger president, regjering og en komitee.

Språk

Språket består av 8 språk, og utallige dialekter. Bejing dialketa kalles Mandarin. 70% snakker denne dialekta.

I kina er tegn vanlige. 2000 tegn er de mest vanlige, hvor hvert ord har et tegn. Men det kinesiske språket består av 50 000 forskjellige tegn som kan brukes. Så det skal godt gjøres å huske alle. Selv om det er utallige dialekter, og mange kinesere ikke forstår hverandre, kan de alltid forstå hverandre gjennom skriftspråket.

Valuta:

Valutaen er kalt Rerminbi, som er basert Yuan, som er delt opp i 100 fen. Ti fen utgjør en jiao. Altså blir ti jiao en Yuan.

Referanse: http://www.propaganda.net/skoleside/?stil=2152

Admin
Admin

Antall Innlegg : 9
Join date : 23.02.2011

Vis Medlemmets Profil http://kina.norwegianforum.net

Til Toppen Go down

Til Toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet