Kina etter 2. verdenskrig fram til 1978

Go down

Kina etter 2. verdenskrig fram til 1978

Poste by Admin on Ons Feb 23, 2011 4:03 pm

Etter revolusjonen i 1949 ble Kina kommunistisk. Leder Mao ville ha et høyere nivå av sosialisme i Kina. Dette ledet til det store spranget i 1950 årene(1958-60). Mao ville øke Kinas industri og jordbruks produskjon, noe som i seg selv ikke var feil. Men han ville ha det gjort i rekord fart, i et tempo som ikke skulle la seg gjøre. Dette slo helt feil og utløste en enorm sultkatastrofe som førte til at flere titalls millioner kinesere døde. Han var meget glødende angående revolusjonen. Og fryktet at at den generasjonen som vokste opp etter krigen ikke skulle være for lite aktiv i revolusjonen. Han gjorde noe verden aldri har sett maken til. Nemlig starte en kampanje hvor han ville at folk flest og spesielt unge skulle kjempe mot partiet, og strukturen på politikken. Et styre han selv var leder for. Det høres absurd ut, men det var dette han gjorde. I starten funke dette utrolig nok. Fordi folk mente det ville føre til et mer sosialistisk Kina. Men siden revolusjonen slo feil, og katastrofer og sult rammet landet, begynte man selvfølgelig å stille spørsmålstegn ved Mao.
Tross motgang, var Mao en populær mann blant folket, og ble etter hvert en kultperson i Kina, med bilder av seg selv over hele landet. Han mente at landet trengte forandring og dynamikk. Han hadde også en tanke om at vold kunne forvandle til det bedre. På en måte klarte han å holde folket på sin side, selv under en ganske voldelig periode under kulturrevolusjonen(1966-76). Nesten som folket mente det kom noe godt ut av det. Mao var flink til å trekke folk til seg, selv med sine til dels sære ideer. Men mye av grunnen til dette var hans karismatiske vesen, og evnen til å samle folk.
Synet på Mao etter hans død er veldig delt blant folket. Mange hyller han for å samle folket og som bidro til at Kina ble en del av verdens politikken. Derimot så mener mange at det store spranget og kulturrevolusjonens ødeleggelser ikke var bevis på at Mao var en god leder.
En ny epoke starte i Kina i 1978, med leder Den Xiaoping i spissen.
http://no.radio86.com/kina-i-naatid-og-fortid/historie/547/kulturrevolusjonen-del-1-et-overblikk


Admin
Admin

Antall Innlegg : 9
Join date : 23.02.2011

Vis Medlemmets Profil http://kina.norwegianforum.net

Til Toppen Go down

Til Toppen

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet